Boccia- pelin lyhyt esittely

Boccia peli on Petankin kaltainen kuulapeli, jota voi pelata kaksinpelinä, pari- tai joukkuepelinä
Boccia peli on saanut suuren suosion mm. ikäihmisten parissa ja onkin erinomainen valinta heille, sillä peli tarjoaa monipuolisia fyysisiä hyötyjä. Heittopallot (virralliseen kilpailuun sopivat) ovat halkaisijaltaan 9 cm ja painoltaan 275 g ja ovat Petanki pelin palloihin verrattuna pehmeytensä ansiosta miellyttävämmän tuntuiset kädessä ja nivelystävällisemmät heittää. Boccia pelin innoittamalla myös ikäihmiset voivat nauttia liikunnasta, kehittää motorisia taitojaan ja nauttia sosiaalisesta vuorovaikutuksesta ystävien ja perheen kanssa. Olitpa siis etsimässä kevyttä liikuntamuotoa tai hauskaa ja sosiaalista ajanvietettä - Boccia-peli on täydellinen valinta.
Boccia peli on kehitetty 1900-luvun loppupuolella Pohjois-Euroopassa, sillä ajatuksena, että myös motorisesti rajoitteelliset kykenevät pelaamaan tätä peliä. Tämä on siis aivan loistava peli ikään ja kuntoon katsomatta.
Boccia pelin fyysiset hyödyt
- Liikunnan edistäminen: Boccia-pelin pelaaminen vaatii kevyttä liikettä, kuten pallojen heittämistä ja kumartelua, mikä auttaa ylläpitämään ja parantamaan ikäihmisten liikkuvuutta ja koordinaatiokykyä.
- Tasapainon ja koordinaation kehittäminen: Säännöllinen pelaaminen parantaa tasapainoa ja käsien sekä silmien koordinaatiota, mikä voi auttaa vähentämään kaatumisriskiä.
- Motoristen taitojen ylläpitäminen: Pelin yksinkertaiset liikkeet tukevat hienomotoristen taitojen säilymistä ja kehittämistä, mikä on erityisen tärkeää iän karttuessa.
Boccia pelin mielen hyvinvoinnin hyödyt
- Kognitiivinen stimulointi: Boccia-peli tarjoaa strategisia haasteita ja vaatii keskittymistä, mikä auttaa pitämään mielen virkeänä ja terävänä.
- Sosiaalinen vuorovaikutus: Pelin joukkueominaisuus kannustaa sosiaaliseen kanssakäymiseen, mikä voi vähentää yksinäisyyden tunnetta ja edistää yhteisöllisyyttä.
- Mielialan parantaminen: Hauska ja rento peliympäristö voi nostaa mielialaa, vähentää stressiä ja edistää positiivista ajattelutapaa.
Boccia peliä pelataan / pelisetti sisältää
o 6 punaista palloa ja 6 sinistä palloa sekä 1 valkoinen maalipallo
PELIN TARKOITUS JA KULKU
Pelin tarkoituksena on saada henkilökohtainen/joukkueen pelipallo tai -pallot mahdollisimman lähelle maalipalloa. Maalipalloa saa myös siirtää osumalla siihen pelipallolla. Pelipallo ja maalipallo voidaan heittää, vierittää, työntää tai potkaista pelikentälle. Ottelu ja sen ensimmäinen erä alkaa, kun tuomari antaa ensimmäisessä heittoruudussa olevalle pelaajalle luvan heittää maalipallon. Toinen erä alkaa maalipallon heitosta seuraavasta ruudusta ja näin edetään heittoruutu kerrallaan erien mukaan.
Maalipallon heiton jälkeen ensimmäisen pelipallon heittää maalipallon heittänyt pelaaja. Maalipallon heittäneen pelaajan saatua hyväksytyn pelipallon heiton (pelipallo on maali- tai välialueella), siirtyy vuoro vastustajalle, jonka jälkeen heittovuorossa on aina se pelaaja tai joukkue, jonka pelipallo on kauempana maalipallosta. Mikäli maalipallon heittänyt pelaaja ei saa hyväksyttyä pelipalloheittoa, jatkavat jäljellä olevat pelaajat niin kauan, että tulee hyväksytty heitto tai pallot loppuvat.
Jos molempien joukkueiden pallot ovat yhtä kaukana maalipallosta pelin ollessa kesken, peli jatkuu siten, että joukkueet heittävät vuorotellen, kunnes muutos tapahtuu. Viimeksi heittänyt on ensiksi vuorossa. Kierros päättyy, kun kaikki pelaajat ovat heittäneet kaikki pelipallonsa. Tämä koskee myös henkilökohtaista peliä.
Erän voittaa se joukkue/henkilö, jonka pelipallo(t) ovat lähempänä maalipalloa kuin vastustajan pelipallo(t). Hävinnyt joukkue saa kierroksella nolla eräpistettä ja voittanut joukkue niin monta eräpistettä, kuin sillä on pelipalloja lähempänä maalipalloa verrattuna vastustajan pelipalloihin.
Jos molempien joukkueitten/henkilöiden pelipallot ovat yhtä kaukana maalipallosta, erä päättyy 1– 1. Jos kolme pelipalloa, joista kaksi on samanväristä ja yksi erivärinen, on yhtä kaukana maalipallosta, kierros päättyy 2–1 jne.
Ottelun voittaa, ja saa kaksi pistettä, se joukkue, jonka eräpisteiden ja hyvityspisteiden yhteissumma on suurempi, hävinnyt joukkue saa 0 pistettä. Jos yhteissumma on yhtä suuri, saa kumpikin joukkue 1 pisteen.
Kilpailun voittaa se joukkue, jolla on eniten voittopisteitä. Jos kaksi tai useampi joukkue päättyy samaan pistemäärään, voittaja ratkaistaan ensiksi eräpiste-eron perusteella, toiseksi eniten pisteitä tehneen mukaan ja kolmanneksi keskinäisten ottelujen perusteella ja neljänneksi uusintaottelun perusteella.
Jos voittajan tai jatkoon menijän selvittämiseksi tarvitaan lisäkierros(kset), menetellään seuraavasti: Tuomari vie maalipallon pilkulle. Aloittava väri arvotaan. Kun kaikki pallot on heitetty, kumman väriset pallo(t) on lähempänä, on voittaja. Jos kierros päättyy tasan, pelataan samalla tavalla tarvittava määrä lisäkierroksia voittajan / jatkoon menijän löytämiseksi.
Pelikenttä Ulkona Bocciaa pelataan tasaisella kentällä. Sisällä Bocciaa pelataan käytettävissä olevalla alustalla. Pelikenttä muodostuu maalialueesta, väli-alueesta ja heittoalueesta, joka jakautuu heittoruutuihin. Peli- kenttien koot, merkintälinjat ja alueet ilmenevät oheisesta piirroksesta.
Pelikenttä on sisällä 6 x 10 m, ulkona 6 x 15 m. Rajat merkitään 2-4 cm levyisellä teipillä
